A Filetta

A Filetta verwijst naar de varens waarmee Corsica begroeid is. Deze varen is het symbool van de verbondenheid van de Corsicaan met zijn eiland; het is schier onmogelijk een varen te verplanten zonder hem schade toe te brengen.

Het ontstaan
In 1978 neemt Michel Frassati het initiatief om Corsicaanse zangers te verenigen. Het doel is de bescherming van een eeuwenoude vocale erfenis die dreigt te worden vergeten: de Polyfonie. A Filetta wordt geboren.

Puur
Onder leiding van Jean-Claude Acquaviva brengt A Filetta al ruim 35 jaar een ode aan Corsica. Met heilige Corsicaanse zangen, met eeuwenoude Paghjella’s en met profane nieuw geschreven zangen brengt A Filetta een puur en divers repertoire ten gehore.
De band die de zangers met elkaar, de muziek en hun geboortegrond hebben is onmiskenbaar zichtbaar en voelbaar op het podium, zonder opsmuk, altijd puur en uit het hart.

We stellen voor:

Maxime Vuillamier sinds 1989 bij A Filetta
François Aragni sinds 2013 bij A Filetta
Petr’Antò Casta sinds 2017 bij A Filetta
Jean-Claude Acquaviva medeoprichter, sinds 1978 bij A Filetta
Jean-Do Bianco sinds 2019 bij A Filetta
Paul Giansily sinds 1983 bij A Filetta

Terza betekent “de schoonheid”; de zanger met de hoogste stem
Seconda betekent “de wijsheid” ; de zanger die de melodie zingt in de polyfonie
Bassu betekent “de kracht” ; de zanger met de zwaarste stem

foto:Armand Luciani

 

Samenwerking
Zonder de Corsicaanse achtergrond uit het oog te verliezen gaat A Filetta vele verbindingen aan met muzikanten van over de hele wereld, de Italiaanse Paolo Fresu en Daniele di Bonaventura, Danyel Waro uit de Réunion, het Nederlands Blazers Ensemble, de Libanese Fadia Tomb el Hage, de Georgische zangers van “Les voix de Géorgie”, het Italiaanse Conductus Ensemble, de Japanse slagwerkgroep Kodo.
Ze speelden mee in een kinder-opera onder leiding van Orlando Forioso, in drie balletvoorstellingen van de getalenteerde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. In samenwerking met Bruno Coulais zongen ze de filmmuziek van de films: Le peuple migrateur, Comme un Aimant, Le Libertin, Himalaya l’enfance d’un chef, Don Juan.
Elke samenwerking lijkt weer de start te zijn van een nieuwe weg waarbij de Corsicaanse wortels verankerd blijven zitten.

Prijzen
Door de jaren heen mogen ze diverse prijzen in ontvangst nemen, onder andere de Grand prix de l´académie Charles Cros voor het album Una tarra ci hè uit 1994 en Bracanà uit 2008.